Wednesday, March 31, 2021

IT juhtimine

 Sellenädalaseks teemaks on IT juhtimine. Nagu mitmetel teistel elualadel, on IT-töö peamiselt projektipõhine. Kuigi IT juhtimise all võiks vaadelda seda, millised on projektijuhtimise viisid, keskendun täna aste kõrgemale. Nimelt IT-firmade juhtimisele. 


Tüpaažilt on juhte erinevaid - mõnel on selge visioon ja veab seetõttu organisatsiooni vedurina (juht), teine on oma juhtimise üles ehitanud sidemete loomisele ja info vahetamisele (suhtleja). Mõni juht on väga tugev eriala spetsialist, mistõttu suudab ta alluvate arengut hästi suunata (juhendaja), teine on oma olekuga inspiratsiooniks (mentor). Lisaks on olemas visionääre, kes tajuvad hästi uusi trende (arengumootor) ning on jäiga ja autoritaarse stiiliga juhte (ülemus). Nagu elus on musta ja valge tooni vahel suur hulk halle varjundeid, ei esinda ükski juht tavaliselt üht kitsast rolli. Samas on võrdlemisi keeruline hinnata, millise stiiliga mõni juht on, kui puudub temaga isiklik kogemus. Seetõttu valisin juhtimisstiili analüüsimiseks juhid, kellega on mul olnud kas otsene kokkupuude või kelle kohta olen saanud arvamuse kujundada talle lähedaste isikute kaudu.

Esimeseks valituks on Nortali asutaja ja tegevjuht Priit Alamäe. Temaga pole olnud mul küll otsest kokkupuudet, aga varasema töö käigus olen temast pisut kuulnud oma eelmiselt ülemuselt, kes on juhtumisi Priit Alamäe tädi. Jutukatkete põhjal on Priit Alamäe jätnud mulle väga aruka ja sihikindla mulje. Kuuldes erinevatest innovaatilistest vahel üsna eksootiliselt kõlavatest projektidest, mida ta on käima vedanud, usun, et tegemist on enim "juhi" rollis oleva juhiga. Arvamust toetab ka kolme aasta taguses Äripäeva artiklis kajastatud Taavi Kotka kirjeldus Priit Alamäest kui väga ambitsioonikast ja eesmärgile pühendunud juhist, kellele sihid võivad suhetest olulisemaks osutuda. Selle põhjal võib arvata, et lisaks juhirollile on ta oma juhtimisstiili põiminud ka "ülemuse" rolli.

Teiseks näiteks on üldsusele mõnevõrra vähem tuntud Industry62 kaasasutaja ja tegevjuht Andrus Altrov, kes andis hiljuti ülevaate ühest ettevõtte suurest tegevusvaldkonnast - e-tervisest. Andrus Altrovi valik analüüsimiseks tuli mõnevõrra loomulikumalt, kuna töötan kolmandat aastat Industry62-s. Juhirollilt on Andrus Altrov peamiselt "teavitaja/suhtleja" - lisaks iganädalastele tiimijuhtide koosolekutele käiakse sama sageli infotundides üle möödunud nädala sündmused nii ettevõtte kui tiimide kaupa. Selline formaat aitab hästi ettevõtte käekäiguga kursis olla. Lisaks on ta visionäär, kellele on eriti hingelähedased tervisega seotud teemad ja nende võimalikud lahendused. Mõnevõrra on Andrus Altrovi juhirollid kindlasti mõjutatud Industry62 formaadist - tegemist on ettevõttega, kus suur osa töötajatest on osanikud ja seega ka otseselt huvitatud organisatsiooni tulevikuplaanidest. Seetõttu on klassikaline juhiroll pigem jaotunud tiimijuhtide ja muude töötajate vahel. 


Arvustus - mänguelemendid lastele suunatud tarkvaras

ITSPEA rühmatööde raames tegid  Margot Saare, Maris Salk, Ragnar Rääsk ülevaate m änguelementide eetilisest kasutusest lastele suunatud tar...